Wat is BMX?

watisbmx

Een discipline vol actie!

Fietscross oftewel BMX is een wielersport die snelheid, behendigheid en bovenal fietsbeheersing bevat! Het is een explosieve sport voor snelle types. BMX betekent Bicycle Moto Cross (de X staat voor Cross). BMX is ontstaan doordat kinderen met hun fietsen over motorcrossbanen gingen rijden en sprongen gingen maken. Dit ontpopte tot een rage in de jaren ’80 toen de sport vanuit de USA ook naar Nederland kwam. Daarna kende de sport een kleine terugval, maar sinds een aantal jaar is BMX weer helemaal “hot’. Dit komt mede doordat BMX in 2008 voor het eerst een Olympische sport is.

Wedstrijden

BMX wordt beoefend op een baan met hindernissen (te vergelijken met een motorcrossbaan, maar dan kleiner en korter). De baan is meestal tussen de 300 en 500 meter met een startheuvel, verspreide hindernissen, kombochten, (dubbele) heuveltjes en als laatste de finishlijn met uitloop.

De wedstrijden vinden plaats in diverse leeftijdsklassen, onderverdeeld in jongens en meisjes. De echte professionals heten de Elite rijders. Net als bij andere sporten is er sprake van verschillende rondes (manches) per wedstrijd, gevolgd door achtste, kwart, halve finales en de finale. Per ronde staan er meerdere rijders naast elkaar aan het starthek (max. acht) die in een zo kort mogelijk tijd proberen als eerste over de finish te komen. De eerste 4 van zo’n wedstrijd gaan door naar de volgende ronde of finale. Het is niet verplicht om als lid deel te nemen aan wedstrijden, ook alleen trainen is ook mogelijk.

Materiaal

Je rijdt op een crossfiets die geschikt is voor het springen over heuvels, verder draag je een integrale valhelm en bescherming aan je handen, knieën en ellebogen. Wat bij een echte fietscross outfit niet mag ontbreken is stoere kleding! Veel rijders laten hun eigen naam op hun shirt drukken, zo zijn ze goed herkenbaar voor het publiek.

Ontwikkeling

Deze sport heeft in de loop der jaren een zodanige ontwikkeling meegemaakt dat deze tak van wielersport veel bekende sporters heeft opgeleverd. Menige voormalige bmx-ers hebben door hun ‘BMX’ ervaring, waarbij actie, behendigheid en fietsbeheersing belangrijk is, zich verder kunnen ontwikkelen in hun sportieve carrière.

Olympische status

In juli 2003 heeft het Internationaal Olympisch Comité bekend gemaakt dat BMX de Olympische status heeft gekregen. Tijdens de Olympische Spelen 2020 in Tokio heeft Nederland een 3e plaats bij de vrouwen en een 1e plaats bij de heren weten te bemachtigen! We doen dus bovenaan mee in de wereldtop!

Rapid Wheels

Rapid Wheels is een fietscrossclub die al meer dan 35 jaar bestaat. Sinds de Olympische Spelen van 2008 heeft de sport een enorme ontwikkeling ondergaan, ook Rapid Wheels heeft dit ondervonden.

De crossbaan

Rapid Wheels heeft in samenwerking met Gemeente Emmen en Aannemersbedrijf Schijf in de winter van 2010/2011 een nieuwe crossbaan aangelegd van wereld-niveau! Niet alleen nieuwe leden kunnen uitstekend uit de voeten op deze baan, maar ook de wereldtoppers.

In mei 2014 heeft Rapid Wheels EK ronde 7 & 8 mogen organiseren, o.a. de wereldkampioen Dames als de wereldkampioen Heren in de hoogste categorie (Elite) stonden aan de start.

Trainingen

Trainingen zijn van maandag tot en met vrijdag en worden gegeven in verschillende leeftijdscategorieën op verschillend niveau. De trainingen worden verzorgd door gekwalificeerde trainers en trainers in opleiding. Nieuwe leden zijn welkom in de opstapgroep, check hier de trainingstijden.